В обектива

Откриха най-ранното доказателство за живот на Земята


Учени смятат, че са открили най-ранното доказателство за живот на нашата планета. Смята се, че вкаменелостите на организмите са на 4.28 милиарда години, пише Би Би Си.

В Канада са намерени останки на бактерии, които са „живели“ на Земята в периода скоро след раждането на планетата. Ако това е така, то ще има доказателство, че животът се е зародил в сравнително ранна фаза.

Някои учени обаче са скептични за откритието. Геолози от университета в Нови Южен Уелс не са убедени, че намерените структура някога са били живи организми.

Новината за откритието е публикувана в списание „Nature“. Екипът от Лондонския университетски колеж е убеден, че ще се хвърли нова светлина върху първоизточника на живота.

Потенциалните микроби, намерени в Квебек, са с размери колкото една десета от ширината на човешкия косъм и съдържат значителни количества хематит. Хематитът е минерал, чието основно съдържание е желязо.

Експерти посочват, че всяко твърдение за откриване на най-ранния живот на планетата ни предизвиква критики и недоверие, което е разбираемо.