В обектива

НАТО към Косово: Зарежете амбицията за собствена армия!


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовските лидери да се откажат от амбициите си за създаване на армия без подкрепата на сръбското малцинство, пише „Политико“.

В най-младата балканска страна се зароди идеята за косовски въоръжени сили, което според алианса ще увеличи напрежението в региона.

Йенс Столтенберг заяви, че е разговарял с президента Хашим Тачи и премиера Иса Мустафа, изразявайки загрижеността на НАТО по този въпрос. Столтенберг ги е предупредил, че алиансът може да преразгледа степента си на ангажираност, ако правителството даде зелена светлина за този план.

НАТО смята, че едностранните стъпки на Косово – без близкия контакт със Сърбия – няма да бъдат ползотворни. Изданието посочва, че в момента единствената военна сила в Косово е съставена от мироопазващите сили на НАТО.

Създаването на собствена армия ще бъде възможно само с промяна на конституцията, което изисква 2/3 подкрепа от народните представители – включително и от представителите на етническото албанско и сръбско малцинство. Сърбите твърдо се противопоставят на създаването на косовска армия….