В обектива

Обявиха най-добрите страни в света. На кое място е България?


Обявиха кои са „най-добрите“ страни в световен мащаб. Списание „US News & Wolrd Report“ ежегодно нарежда райските места на живеене, като се позовава на няколко основния критерия.

Авторите на проучването са изследвали 80 страни, а сред основните критерии за тях са икономическият климат и качеството на живот. Възможностите за бизнес, образованието и политическата обстановка също оказват влияние.

В първата десетка на класацията попадат шест европейски страни. Сред компонентите, които влияят за подреждането, са и доходите, достъпът до пазара на труда и безопасността.

На кое място е България? Страната ни се нарежда на 63-о място сред най-добрите в света. Пред нас са държави като Шри Ланка, Филипините, Мианмар и Танзания. Северните ни съседи от Румъния са с пет места пред нас.

Авторите на изданието посочват, че България разполага с добре образована работна сила, но въпреки това се смята за най-бедната страна в Европейския съюз. Основните предизвикателства пред българите са корупцията и организираната престъпност, се казва в анализа.

Вижте кои са 20-те най-добри страни в световен мащаб:

20. Китай – Населението на Китай е 1 371 220 000 души, столицата е Пекин. Страната е дом на десетки етнически групи, а признати са над 300 езика. Мандарин е официалният национален език. Китайците са сред големите икономически и военни сили в света.

19. Испания – Населението на Испания е над 46 милиона души, столица – Мадрид. Богат…