В обектива

За да не се разпадне ЕС


Марин льо Пен не се церемони особено със своите политически противници. А и с Германия. В очите на френската дясна популистка, Германия също има вина за икономическата и политическа деградация на Франция. Според льо Пен, еврото е „политическото оръжие“ на германците. „Германските заповеди“ били отнели суверенитета на нейната страна. А благодарение на хаоса, възникнал покрай миграционната политика на Меркел, ислямисткият терор бил пуснал пипалата си и във Франция, смята анализаторът Рихард Фукс.

Накратко: шефката на дясноекстремистката партия „Национален фронт“ призовава привържениците си да се противопоставят на тази Германия. Списъкът с искания е кратък и радикален: излизане от еврозоната, от Шенген и от ЕС.

Ако се стигне до Фрекзит?

С тази реторика на капсулирането Марин льо Пен минава за фаворит в надпреварата за президентския пост във Франция. Най-малкото тя би могла да спечели първия от двата тура на изборите. В момента Льо Пен получава одобрението на една четвърт от френските избиратели. Техният брой обаче може и да се увеличи. След вота за Брекзит и победата на Доналд Тръмп не са изключени изненади.

Евентуалният „Фрекзит“ би означавал край на европейското сътрудничество – във формата, в която го познаваме днес. Без германо-френския тандем митът за основаването на ЕС би изчезнал. И по-нататъшното му разпадане едва ли би могло да бъде спряно.

Затова е добре, че възприемаме евентуалния провал на европейската идея като…