В обектива

На Корейския полуостров има риск от война


Сегашното напрежение на Корейския полуостров е ново ниво на заплаха и крие потенциал за сериозен конфликт. Това мнение изрази в интервю пред БНР Аврам Агов, специалист по история на Азия и преподавател в Университета във Ванкувър.

Новата история на Корейския полуостров е белязана от перманентна криза, но сегашното ниво изглежда качествено различно заради новия разрушителен капацитет на въоръжаването. От една страна това може да има въздържащо влияние, но от друга – кризата може да излезе извън контрол и да прерасне във война, гласи прочитът на експерта:

„Пхенян вярва, че развитието на ядрена и на ракетна програма са гаранция за сигурността на страната и не виждам какво би ги отказало от тези програми, но преговори биха могли да постигнат замразяването им“.

Ставащото през седмицата е част от ново ниво на развитието на ракетната програма на Севера, паралелно с ядрената програма, каза Аврам Агов. Той припомни, че с изстрелването на няколко балистични ракети Северна Корея отговаря на съвместното военно учение между САЩ и Южна Корея, което смята за пряка заплаха.

Китай реагира остро на разполагането на отбранителна система срещу балистични ракети в Южна Корея, защото въпреки че системата цели възпиране на Северна Корея, нейните радари достигат до Китай, което променя динамиката на сигурността в региона, допълни Аврам Агов.

Много страни възлагат надежди на Китай, че страната е в уникална позиция да въздейства на Северна Корея като на свой съюзник, но положе…