В обектива

Косовската армия в бойна готовност от 2019 г. (ВИДЕО)


Косовският президент Хашим Тачи планира трансформирането на Силите за сигурност на Косово в пълноценна армия да стане на три етапа и да завърши до 2019 г., предаде ТАСС, позовавайки се на сръбския в. „Блиц“.

Според източници на изданието от специалните служби въпреки неодобрението на международната общност за формирането на косовска армия Тачи е започнал преговори за покупка на хеликоптери и леко въоръжение, а косовски пилоти вече са били на обучение в Турция.

„Блиц“ отбелязва, че тази информация ще бъде докладвана на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на Сърбия.

По-рано Тачи обеща да подаде оставка, ако парламентът не подкрепи идеята за трансформиране на Силите за сигурност в армия. Основните съюзници на Косово САЩ и НАТО се обявиха против създаване на армия без изменения в конституцията, за които е нужно съгласието на депутатите сърби в косовския парламент.

Тачи обаче заяви, че Прищина ще продължи трансформирането на Силите за сигурност и че Европа трябва да се страхува не от косовската армия, а от „руските военни бази и „МиГ“-ове в Сърбия“.