В обектива

Черна гора на една стъпка от НАТО


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че 25 от 28-те държави от НАТО са ратифицирали протокола за присъединяване на Черна гора към алианса. По неговите думи опитът за преврат в Черна гора не е аргумент срещу, а в полза на присъединяването на страната към НАТО. Всеки опит за намеса в процеса на присъединяване е посегателство срещу националния суверенитет, коментира той.

Столтенберг посочи, че развитието на европейска отбрана се вписва в намеренията на НАТО, защото повечето от държавите от ЕС са и част от алианса. Важно е да няма припокриване, а допълване на усилията.

Не става дума за европейска армия и за създаване на командни центрове, които ще преповтарят НАТО. След напускането на Великобритания от ЕС е още по-важно алиансът и общността да работят заедно. Това не е състезание, а допълване, заяви генералният секретар.

Той съобщи, че в края на май предстои новата сграда на централата на пакта в Брюксел да бъде открита в присъствието на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО. Тогава ще обсъдим новите предизвикателства пред сигурността и отбранителните разходи на страните от алианса, борбата с тероризма, уточни Столтенберг….