Бизнес и Политика

EП иска до 2030г. 70% от отпадъците да бъдат рециклирани

Европейският парламент днес прие доклад, в който се споменава, че до 2030г. рециклирането в ЕС трябва да се повиши до 70%. В момента делът на рециклираните отпадъци е 44%. Това предложение е част от пакета за управление на орпадъците.

За да се постигне тази цел, всички домакинства и малки предприятия трябва да рециклират или да подготвят за рециклиране поне 70% от отпадъците си. ЕК предложи този процент да падне до 65.

Щом говорим за рециклиране няма как да не споменем и хранителните отпадъци. Всеки ден в ЕС се изхвърлят тонове храна. В плана влиза и намаляване на тези отпадъци с поне 50%.
Изхвърлените хранителни отпадъци са около 89 млн. тона за година в ЕС. Това означава, че всеки един от нас е изхвърлил около 180 кг само за година. Европейската комисия смята, че делът трябва да бъде намален с 30% до 2025г. и с 50% до 2030г.

До 2030г. делът  рециклираните опаковачни отпадъци като хартия, картон, метал, стъкло и др.  да достигне до 80%.
Евродепутатите предлагат делът на депонирането да бъде намален до 5% като в предвид се взимат определени условия, които ще важат за държавите, депонирали над 65% боклук през 2013г.

През 2014г. много държави спряха изхвърлянето на общинския боклук в депа, но и много други все още продължават да депонират повече от три четвърти битови отпадъци. Все пак през последните години, управлението на отпадъците в ЕС значително се е подобрило. Голяма част от общинския боклук се депонира, а по-малко от половината се изпраща за рециклиране.