В обектива

Гръцко рамо за Турция


Високопоставен гръцки дипломат изненадващо подкрепи Турция в кризата с Холандия. „Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на другите държави, но в Европа има принцип, който разрешава провеждането на такива прояви. Но може да има проблеми по отношение на вътрешната сигурност.

Преди време имаше подобни посещения от турска страна в Западна Тракия /компактно населената с мюсюлмани тракийска област на Гърция/. Но няма причина за налагане на забрани спрямо Турция. Не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат проблеми в Европа“, заяви заместник-министърът на външните работи Георгиос Катругалос пред тв канал СКАЙ, цитиран от Блиц.

Той отбелязал още, че неговата страна винаги се е стремила да поддържа дружески отношения с Турция. Изразеното от него мнение е изненадващ, но не маловажен знак на подкрепа за Турция на фона на конфликта във връзка със забраните, наложени от редица европейски държави като Германия, Холандия, Белгия и др. на турски министри да говорят на митинги пред турски общности в тези страни…