В обектива

Европа vs. Ердоган: Войната загрубява


„Това е отвратителна фалшификация на историята“. С тези думи холандският премиер Марк Рюте определи изявлението на турския президент Реджеп Ердоган за избиването на 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница от местните сръбски сили през 1995 г., предаде ДПА.

„Той продължава да изостря ситуацията“, посочи Рюте, цитиран от холандското национално радио. „Ние няма да паднем до това ниво. Това е напълно недопустимо“, добави премиерът.

Ердоган допълнително втвърди тона към Амстердам по-рано през деня, след като спомена за клането в Сребреница, което холандските сини каски не успяха да предотвратят.

Турският президент не се ограничи само с това. Ердоган каза, че дипломатическият конфликт с Холандия не може да бъде преодолян с едно извинение и че може да бъдат предприети допълнителни санкции. Припомняв ви, че в понеделник Турция заяви, че ще преустанови дипломатическите отношения на високо равнище с Амстердам.

Ердоган обвини също и германския канцлер. Той заяви в Анкара, че Ангела Меркел напада Турция по същия начин както холандската полиция използва кучета и водни оръдия, за да разпръсне турски демонстранти, протестиращи пред турското консулство в Ротердам. Ердоган каза, че Меркел „не е по-различна от Холандия“ и призова турските емигранти да не гласуват за „правителството и за расистите“ на предстоящите избори на Стария континент….