В обектива

Меркел: Сърбия изпълнява стандартите на ЕС


Сърбия изпълнява стандартите на Европейския съюз и напредва с реформите, които ще й осигурят икономически растеж. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич в Берлин, съобщава ДПА.

Меркел каза, че Сърбия и Германия са страни, които поддържат приятелски връзки, а в Германия живеят 400 000 сърби. Тя посочи също, че Германия е сред главните търговски партньори на Сърбия с обем на търговската размяна малко под 1 милиард евро и инвестиции в размер на 1,3 милиарда евро.

В момента 370 предприятия с германско участие осигуряват 25 000 работни места в Сърбия, изтъкна германският канцлер, като изрази надежда, че двустранното сътрудничество ще продължи да се задълбочава.

Вучич от своя страна каза, че Сърбия е инвестирала много в опазването на мира и стабилността в региона на фона на неспокойната ситуация в някои страни от Западните Балкани. Той призна, че Сърбия цени откровеността на Меркел, която е похвалила нейните усилия, но е предупредила, че има да се свърши още работа в областта на върховенството на закона, ефикасността на съдебната система и други сфери, за които Белград очаква помощ от Германия и ЕС.

Срещата на Меркел и Вучич трябваше да се състои в петък, но беше изместена след отлагане на срещата на германския канцлер с американския президент Доналд Тръмп заради снежната буря в САЩ….