В обектива

САЩ одрусват ООН с милиарди


Държавният департамент на САЩ търси варианти за ограничаване на програмата за финансиране на ООН, съобщи Foreign Policy.

Служителите на департамента са получили инструкции да търсят варианти за съкращаване на американското финансиране към организацията с 50%. В четвъртък Белият дом трябва да обяви плановете си за бюджета през 2018 г. Очаква се в него да има орязване на финансирането към ООН с 37%. Годишно САЩ отделят около $ 10 млрд. за организацията.

Все още не е ясно как съкращенията ще бъдат отразени в бюджета. Близки лица до администрацията смятат, че държавният секретар Рекс Тилърсън може да въведе съкращенията през следващите 3 години.

В момента се планира как ограниченията да бъдат разпределени. На 9-ти март американски представители са предупредили европейски представители и големи дарители на ООН, че се очакват големи финансови изменения. Това е станало по време на среща в Ню Йорк.

Съкращенията ще се отразят тежко за няколко от програмите на ООН. Най-вече става въпрос за програмата за развитие и програмата за мироопазване. Според някои източници администрацията на президента Доналд Тръмп планира съкращаване на разходите в програмата с хуманитарна помощ с 36%. Според експерти подобни промени ще доведат до хаос.

Все още няма официални цифри за измененията….