В обектива

Унгария забранява звездата на „Хайнекен“, била комунистическа


Унгарският парламент ще обсъди законопроект, който предвижда забраната на символи, асоциирани с нацистката окупация и комунизма, предаде „Политико“.

Властите ще решат дали да забранят символи, навяващи мрачни исторически спомени. Под ударите на закона може да попадне и червената звезда от логото на известната бира „Хайнекен“.

Министър-председателят Виктор Орбан заяви, че мярката за забрана на нацистки и комунистически символи е „морално задължение“ на управляващите.

Червената звезда на логото на „Хайнекен“ се появява през 30-те години на миналия век и е свързвана в съзнанието на потребителите с този бранд.

Комунистическият режим обаче също е свързван с червена звезда. Представители на популярната компания, произвеждаща бира, отказаха коментар на появилата се информация.

Новият законопроект предвижда глоби до седем милиона долара за нарушителите. Говорител на унгарското правителство не изключи възможността бирата „Хайнекен“ с настоящото лого да бъде забранена.

Подобни дискусии имаше и в Полша, където се заговори за забрана на комунистическите символи. Конституционният съд обаче отсъди, че символите могат да бъдат използвани….