В обектива

Френските кандидат-президенти кръстосаха шпаги


Френските кандидат-президенти кръстосаха шпаги в ожесточен телевизионен дебат, продължил близо три часа и половина. На политическата гладиаторска арена основните лица бяха Еманюел Макрон, Франсоа Фийон и Марин льо Пен.

Седмици преди първия тур на президентските избори кандидатите обсъдиха основните проблеми пред страната, включително сигурността, външната политика, икономиката и разделението в обществото.

Еманюел Макрон, сочен от социолозите за сигурен победител на втори тур, заяви, че страната е разделена от страх. Той обеща прагматизъм, ако бъде избран от гласоподавателите, и заяви, че проектът му е да „направи Франция горда“. „Искам Франция, нашата страна, да предложи шанс – шанс на всеки един човек“, заяви Макрон.

Франсоа Фийон заяви, че е нужна коренна промяната в политиката, добавяйки, че само той може да я предложи. Марин льо Пен от своя страна отново захапа Европейския съюз и перспективите пред блока. „Повечето обещания, които чухте тази вечер, не могат да се случат на практика, защото ЕС няма да го позволи“, заяви кандидатката на „Национален фронт“.

Изборът на крайната десница добави, че неконтролируемата глобализация е истинско бедствие за французите. „Няма да направя нищо против волята ви. Ще започна преговори с Европа и ще организирам референдум“, заяви Марин льо Пен, която на няколко пъти по време на кампанията си заговори за сценарий като Brexit.

Относно борбата с тероризма, Льо Пен…