Интериор

Дървена или пластмасова дъска за рязане ?!

В тази статия ще разгледаме една интересна тема – въпрос, който почти всеки от нас си е задавал и в повечето пъти изборът е правен на база на цвят, лични предпочитания или дори без никакви доводи.

Следващият път, когато ви се наложи да избирате между дървена и пластмасова дъска за рязане, вече ще сте подготвени да вземете решение, въз основа на нещо значимо, а след като прочетете статията до край е много вероятно да поискате да изхвърлете старата си дъска в кофата за боклук.

Когато избираме „комплект“ за рязане на храна, в 99% от случаите обръщаме много по-голямо внимание на ножовете, отколкото на самата дъска, върху която ще режем. Въпреки това има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, когато избираме дъската за рязане. Ако искате от мен да ви дам отговор на въпроса с няколко думи, то може би бих ви казал следното :

Дървените дъски за рязане са по-хигиенични от пластмасовите !

Но защо?

Изследвания, направени в университета в Уисконсин, доказват, че опасната бактерия салмонела много трудно се размножава в дървените дъски за разлика от пластмасовите, където оцелява и се размножава.

Става дума за това, че дървeните дъски са порести, така бактериите „потъват“ под повърхността, където не могат да се размножат и накрая умират. Попаднали върху пластмасовите дъски, бактериите се събират на грапавата повърхността и се размножават с голяма скорост, пише „Daily mail“!

Независимо от вида на вашата дъска, от изключителна важност е след всяка употреба да я измиете старателно и да я оставите да изсъхне добре. Подменяйте дъската щом забележите пукнатини и дълбоки драскотини или когато тя започне да променя цвета си.

Имайте предвид, че една дъска не е достатъчна. Най-добре би било да имате най-малко две, когато приготвяте храната. Една, върху която ще обработвате суровото месо и друга, която ще използвате за зеленчуците. Така ще предотвратите разпространението на бактерии от една храна върху друга.

Ако нямате две дъски за рязане, ви съветваме първо да нарежете зеленчуците, а след това суровото месо.

Очаквайте още полезни съвети за кухнята в Модерен Дом!