В обектива

Свръхзвуков американски самолет разгневи Китай


Свръхзвуков американски бомбардировач Б-1 „Лансър“ разгневи китайските власти. Служители на US отбраната разкриха пред Си Ен Ен, че американските пилоти са били предупредени да променят маршрута си.

Според Пекин бомбардировачът е нарушил въздушното пространство на страната, докато Вашингтон твърди, че, машината е изпълнявала „рутинен“ полет над Източнокитайско море по международните норми.

Пилотите на Б-1 са отговорили на китайските диспечери, казвайки, че извършват рутинен полет над международното въздушно пространство.

Неразбирателството идва заради това, че самолетът е летят в китайската въздушна отбранителна идентификационна зона (ADIZ) в Източнокитайско море. В световен мащаб такива зони са създадени, за да дадат повече време за реакция на въоръжени сили. Периметърът им е по-широк, отколкото на въздушното пространство и ясно очертаните граници.

Китайската идентификационна зона обаче се простира над спорни територии, които станаха обект за напрежение в региона през последните години. Искри прехвърчат и между САЩ и Китай.

Напрежението се увеличи до червено между Китай и Япония заради островите Сенкаку. Стигна се и до срещи „лице в лице“ между китайски и японски кораби и бойни самолети.

Американските военновъздушни сили разкриха, че бомбардировачът Б-1 „Лансър“ е бил изпратен на тренировъчни мисии с японски и южнокорейски бойни самолети….