Бизнес и Политика

Мина Оброчище работи нормално


От днес мина „Оброчище“ възстанови нормалната си работа, след активни протестни действия на миньорите от 9 до 23 март тази година. От ръководството на рудника благодариха на Министерството на енергетиката за ценното съдействие за решаването на трудовия спор в дружеството. Тази сутрин е проведен извънреден инструктаж и първата смяна е започнала работа.

След телефонен разговор на министъра на енергетиката Николай Павлов вчера следобед концесионерът „Евроманган“ прие да започне преговори с протестиращите работници.

За разговора беше информиран и министър-председателят Огнян Герджиков, който следеше отблизо ситуацията.

Ролята на медиатор в уреждането на спора пое екипът на Министерството на енергетиката, който извърши проверка на място в мината на 22 и 23 март 2017 г. В преговорите участва и омбудсманът Мая Манолова.

По молба на министър Николай Павлов, за да се гарантира нормална атмосфера за уреждане на трудовия спор, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов осигури полицейско присъствие в района на протестните действия.

Както вече беше съобщено, след 4-часовите преговори на 23 март, организирани от екипа на Министерството на енергетиката на място с участието на ИА „Главна инспекция по труда“, работещите постигнаха споразумение с концесионера „Евроманган“ ЕАД.

Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в „Евроманган“ ЕАД да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 201…