В обектива

Ердоган: Докато аз съм диктатор, вие сте нацисти!


Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще продължи да нарича европейските страни „нацистки“, докато те го определят като диктатор.

Държавният глава заяви, че проблемът в отношенията между Анкара и Европа произтича от европейските страни. Той добави, че след референдума Турция ще преразгледа отношенията с Брюксел.

Реджеп Ердоган намекна, че сделката за ограничаване на нелегалната миграция също може да бъде преразгледана. През последните седмици Анкара използва бежанската криза, за да отправи заплахи.

„Вие имате свободата да наричате Ердоган диктатор, но Ердоган няма право да ви нарича фашисти и нацисти. Не се обиждайте, но ще продължа да използвам тези думи, докато вие продължавате да ме наричате диктатор“, заяви турският президент в интервю за „Канал Д“.

Ердоган сподели, че няма намерение да посети Германия преди провеждането на референдума на 16 април. В страната е най-голямата турска диаспора.

Турският президент изрази разочарованието си заради думите на новия германски президент Франк-Валтер Щайнмайер, който определи като „добър приятел“. Щайнмайер заяви, че Турция рискува да срути всичко, което е градила през последните години.

„Германският президент направи изказване срещу мен, въпреки че сме добри приятели. Осъждам го за тези думи. Иска ми се да не ги беше изричал“, заяви Реджеп Ердоган.

Факти.бг припомня, че напрежението между Турция и ЕС се повиши, след като няколко европейски страни…