В обектива

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС


Президентът на Словения Борут Пахор призова Брюксел да продължи разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, съобщи радио Б-92. По думите му това ще създаде благоприятни условия за мир и стабилност в региона.

Пахор беше домакин в неделя на среща с полския си колега Анджей Дуда и председателя на Босна и Херцеговина Младен Иванич.

Ситуацията в Западните Балкани се влошава, заяви Пахор на заключителната пресконференция. Настоящата ситуация в ЕС се движи на ръба, но европейска перспектива остава най-надеждното средство за запазване на стабилността, каза още словенският президент. По думите му продължаването на разширяването на ЕС ще помогне за стабилизиране на положението в тази част на континента.

Президентът на Полша, представител на евроскептичните среди в Европа, заяви, че Варшава остава съюзник и приятел на Западните Балкани и опазването на мира в региона. Държавният глава изрази подкрепа към амбициите за членство на Босна и Херцеговина. Според Анджей Дуда това е желанието на всички народи в балканската страна.

Босненският председател Иванич благодари за подкрепата.

Младен Иванич изрази оптимизъм от факта, че все още има политици, които са наясно с важността на ЕС за целите Западни Балкани.

Нуждаем се от подкрепа, каза Иванич. Убеден съм, че това е важна предпоставка за стабилност в региона, заяви още представителят на Босна….