В обектива

Ключов успех за Меркел


Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел извоюва убедителна победа над левоцентристките социалдемократи в регионалните избори в малката западна германска провинция Саар в неделя, предаде ДПА.

Тези избори са смятани за първия тест преди националните парламентарни избори в Германия през есента.

ХДС Спечели 40,7 на сто от гласовете в Саар, а Германската социалдемократическа партия получи 29,6%.

Предизборните проучвания сочеха изравнени позиции за двете партии в провинцията с около един милион жители. Имаше прогнози, че в Саар ще управлява „червено-червено-зелена“ коалиция от социалдемократи, крайнолеви Леви и Зелени или „червено-червена“ коалиция, ако Зелените не спечелят достатъчно места.

Зелените обаче не преминаха петпроцентната бариера за влизане в провинциалния парламент, а Левите получиха 12,9 на сто и това не бе достатъчно за съставяне коалиция с ГСДП, посочва Ройтерс. Крайнодясната Алтернатива за Германия спечели 6,2% от гласовете в Саар.

В действителност ХДС се представи по-добре, отколкото в предишните провинциални избори в Саар през 2012 г., когато също бе победител, но с 35 на сто от гласовете.

Социалдемократите претърпяха тежко поражение въпреки очакванията за възход след връщането в Германия на харизматичния еврократ и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще се състезава с Меркел за канцлерския пост през септември, отбелязва ДПА.

Ангела Меркел, която е канцлер на три п…