В обектива

Решетников: За Русия БСП и ГЕРБ са „горе-долу еднакви“


За Русия „е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия“. Това заяви бившият шеф на руското външно разузнаване, а сега представящ се като политолог, генерал Леонид Решетников пред местната телевизия „Царград“.

„Двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел“, заявява той.

БСП „все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения“, казва Решетников.

„По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции“, обяснява той.

Според него БСП използва проруската тематика, защото разчита на електората, който по-рано е подкрепял комунистите. Това са по-скоро не класически русофили, а съветофили. В същото време те обещават, но идвайки на власт, не правят нищо и нищо не могат да направят, тъй като те също са зависими от Вашингтон и Брюксел. В това отношение ГЕРБ водят много по-честна политика, като поставят за свой приоритет сътрудничеството с ЕС и НАТО, смята Решетников.

Той допълва, че в същата тази партия ГЕРБ има класически русофили. Изобщо, според него, в провала на БСП на изборите няма никаква трагедия за Русия, тъй като всички значими политически партии в Бъ…