В обектива

На Острова: Няма да можем да функционираме без имигрантите от ЕС


Няма да можем да функционираме без европейските имигранти, твърдят все повече зеленчукови производители във Великобритания.

Брекзитът поражда все по-сериозни безпокойства в ключови сектори на икономиката на Острова. Сред тях са селското стопанство, здравеопазването, ресторантьорството и строителството, информират медиите в Обединеното кралство.

Особено зависими от чуждестранната работна ръка са болниците и селскостопанските ферми.

Британското правителство, което вчера официално даде старт на процедурата на развод с Брюксел, се опитва да ги успокои. Още през февруари министърът на Брекзита Дейвид Дейвис подчерта, че ще са необходими „много години, преди британските граждани да заемат тези работни места“.

Още отсега обаче британските болници изпитват недостиг на персонал. По данни на Съвета на медицинските сестри и акушерки от края на януари, броят на европейските медицински сестри, кандидатстващи за работа в британската обществена здравна система, е намалял с 90% след референдума на 23 юни.

В същото време повече от половината от европейските лекари в Обединеното кралство възнамеряват да напуснат страната в най-скоро време….