В обектива

Осъдиха 89-годишен комендант на 20 години затвор


Бивш комендант на трудов лагер в Румъния беше осъден на 20 години затвор заради престъпления срещу човечеството, съобщиха румънските медии.

89-годишният Йон Фичор беше признат за виновен от съда и ще лежи зад решетките до края на живота си.

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор, която бе постановена през март миналата година заради смъртта на 103 политически затворници. Съдебното решение е окончателно.

По времето на комунизма в северната ни съседка Фичор е бил шеф на трудов лагер, където политически затворници са гладували до смърт и са били брутално пребивани.

Йон Фичор е контролирал случващото се в лагера между 1958 и 1963 година. Само за 1960 година са регистрирани 53 смъртни случая. Най-младият починал затворник е бил на 19 години, докато най-възрастният – на 71.

Комендантът отрича вина, но според обвинението той носи пряка отговорност за престъпленията. Някои от арестантите са били бити с железни пръти и са живели при ужасяващи условия – без храна, вода и достъп до медицинска помощ.

Това е второто подобно дело в Румъния. През февруари миналата година бившият комендант Александру Вишинеску (на 90 години) бе признат за виновен за престъпления срещу човечеството и получи 20 години затвор….