В обектива

Цай Ин-уен на осмо място сред най-великите световните лидери


Президентът на Република Китай Цай Ин-уен се нарежда на осмо място в класацията на най-великите световни лидери. Въпреки това, в родината й се срещат доста противоречиви мнения за нейната личност и политическите решения, които взема.

Това стана ясно от проучване, посветено именно на тази тема, резултатите от което сочат, че 70 на 100 от анкетираните лица в Тайван одобряват политиката на президента Цай Ин-уен за отношенията с Континентален Китай.

74 % от запитаните твърдят, че „одобряват политиката на „запазване на статуквото“ в пролива“ – курс поддържан от Цай, като 43 % от тях са на мнение, че това е жест на добра воля от страна на президента.

По отношение на настояването на Континентален Китай, че „Консенсус 1992“ трябва да бъде единствената основа за изграждане на взаимен диалог с Тайван, ситуацията е както следва: 67.8% заявяват „не мога да го приема“ и едва 25.3% са склонни да го приемат.

В допълнение 77.2% от анкетираните лица пък са на мнение, че Китай е недружелюбен към Тайван от встъпването в длъжност на Цай Ин-уен на 20 май 2016 г. Причината за това се търси именно в категоричния отказ на новия президент да признае и приеме „Консенсус 1992“, особено що се отнася до тълкуванията на понятието „един Китай“.

Лидерът на управляващата Демократическа прогресивна партия и директор на отдела, отговарящ за отношенията с Китай Чао Тиен-Лин заяви, че смесените чувства към Цай и ръководе…