В обектива

САЩ осъдиха руската агресия и поискаха от НАТО да…


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън използва първата си визита в централата на НАТО, за да осъди руската агресия в Украйна.

Американският дипломат заяви, че ще обсъди с колегите си от алианса случващото се в източната част на континента, пише „Политико“.

В същото време Тилърсън за пореден път поиска от натовските партньори да увеличат вложените средства в областта на отбраната, за да достигнат границата от 2% от брутния вътрешен продукт.

Статистиката на НАТО показва, че за 2016 година само пет страни са достигнали желаната граница – САЩ, Великобритания, Гърция, Естония и Полша.

Рекс Тилърсън ясно заяви, че новата американска администрация иска от своите съюзници да изпълнят своите задължения. След избирането на Доналд Тръмп за президент Вашингтон ясно показа, че всички в НАТО трябва по равно да допринасят за общата устойчивост.

Държавният секретар каза също така, че трябва да се обсъди стратегията на НАТО в областта на контратероризма и борбата срещу „Ислямска държава“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на днешното заседания в Брюксел министрите на външните работи от алианса ще обсъдят подготовката на срещата през месец май. На нея основните теми ще са две – разходите за отбрана и борбата срещу тероризма….