В обектива

Създаването на косовска армия се отлага


Президентът на Косово отстъпи от спорното обещание да прокара закон, който да превърне лековъоръжените Сили за сигурност на Косово в пълноценна армия, съобщава радио „Свободна Европа“.

След като стана обект на политически критики и дори заплахи от санкции, Хашим Тачи вече твърди, че ще се консултира с етническите малцинства и ще осъществи промяната чрез изменения на конституцията.

Създаването на редовна армия на Косово „трябва да бъде постепенен, всеобхватен процес с ангажиране на всички общности, включително сръбската“, заявява Тачи в интервюто.

„Ние сме напълно съгласни, че този процес трябва да се осъществи чрез конституционни промени“, посочи косовският президент.

Тачи си навлече остри критики от САЩ и НАТО, след като в началото на март изпрати в парламента законопроект за превръщане на Силите за сигурност в пълноценна армия без промяна на конституцията. Този ход целеше да заобиколи депутатите от косовското сръбско малцинство, чиято подкрепа е необходима за промени в конституцията, но не и за редовен закон.

Съществуващите в момента Сили за сигурност на Косово, създадени през 2009 г., наброяват около 4000 леко въоръжени членове и 2500 резервисти.

Планът на Тачи предвижда редовни въоръжени части от 5000 души и резерв от 3000, а международните военни сили, които са разположени в Косово, да останат….