В обектива

В Унгария стартира кампания „Да спрем Брюксел!”


В Унгария бе даден стартът на антиевропейска кампания с допитване до гражданите как да се реагира спрямо политиката на Брюксел.

Правителството на премиера Виктор Орбан смята, че страните от Европейския съюз губят своята независимост, поради което те трябва да отстояват твърдо позициите си.

„Да спрем Брюксел!”, гласи въпросникът, разпратен до домакинствата в страната. Местните медии посочват, че този ход не е изненадващ, имайки предвид позицията на партията на Орбан „Фидес”.

Тя е един от хардлайнерите в антиевропейската позиция сред страните от блока. Въпросите са свързани предимно с бежанската криза и миграцията.

Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти?, е един от въпросите.

Друг въпрос засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се месят във вътрешните работи на страната.

През 2015 г. беше проведено подобно всенародно допитване, отнасящо се до имиграцията и тероризма. То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната.