В обектива

Никой не иска да гледа екзекуции в Арканзас


В рамките на едва десет дни – от 17 до 27 април – властите в американския щат Арканзас са предвидили изпълнението на осем смъртни присъди. Актът беше описан като безпрецедентен в историята на страната.

Адвокати и природозащитници остро се противопоставиха на „бързането“ на властите да умъртвят престъпниците.

Американските медии припомнят, че през 1994 година в Арканзас е била извършена тройна екзекуция, но никога до този момент осем души не са били убивани само в рамките на няколко дни.

Един от проблемите, пред които са изправени в затвора, е недостигът на използваните смъртоносни медикаменти. Срокът на годност на инжекциите изтича в края на месеца, а производителят е спрял дейност. „Лос Анджелис Таймс“ описа желанието на властите за бързо изпълнение като варварско.

Друга пречка за изпълнението на екзекуциите е липсата на желаещи да бъдат свидетели. По законите на щата на всяка една екзекуция трябва да присъстват шестима души като свидетели.

Властите обаче не могат да намерят доброволци. Те дори са се обърнали за помощ към местен Ротариански клуб, откъдето ги попитали: „Вие шегувате ли се?“.

В Арканзас смятат също така, че осемте поредни екзекуции ще нанесат тежка психическа травма на служителите, натоварени с тежката задача. Има и юридически пречки – двама от осъдените затворници са написали петиция, която може да отложи изпълнението….