В обектива

Един за всички, всички срещу Пхенян (ВИДЕО)


Южна Корея, Япония и САЩ започнаха съвместни военноморски маневри. Тяхната единствена цел е противодействие срещу заплахата от стратегически ракети вода-земя, изстрелвани от севернокорейски подводници, съобщи министерството на отбраната в Сеул, цитирано от „Ройтерс“.

Пхенян разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да пренесат ядрен заряд до континенталната територия на САЩ. Северна Корея е осъществила 5 ядрени опита, два от които миналата година.

Тристранните маневри с участието на 800 военни, които ще продължат три дни, започнаха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов сам „да уреди“ севернокорейския проблем без помощта на Китай.

В началната им фаза южно от Корейския полуостров се включиха ескадрени миноносци и хеликоптери за борба с подводници, уточни министерството.

Цел на учението е „да гарантира ефикасен отговор на подводната заплаха откъм Севера и по-специално на стратегическите балистични ракети вода-земя“, демонстрирайки „силната решимост на трите страни“ участнички, се казва още в съобщението.

Напрежението на полуострова се засили с оглед предполагаемо ускоряване на ядрената и ракетната програма на Пхенян. Според някои експерти има вероятност в скоро време КНДР да извърши шести ядрен опит.