В обектива

Туск: Македония да се съсредоточи върху членството в ЕС


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази подкрепа за европейската перспектива на страната, съобщи „Ройтерс“. Полякът изрази специално политическата криза в страната. Туск каза, че решението за нея трябва да вземе Македония и поиска „решение, основаващо се на демократични принципи, приличие и здрав разум“.

„Тази дълготрайна криза забавя вашата държава по евроатлантическия й път. Вие трябва да намерите решение, основаващо се на демократичните правила, приличието и здравия разум. Само такова решение може да бъде трайно. Когато намерите такова решение, може да разчитате на нашата подкрепа“, каза Туск на съвместна пресконференция с президента Иванов.

Георге Иванов запознал подробно Туск с конституционните си правомощия като президент, както и с установената практика от 1992 г. за определяне на мандатоносител за съставяне на новото правителство.

Държавният глава напомни и че ЕС е гарант на два договора – Охридският рамков договор и Договора от 2015 г.

„Оттук императив за партийните лидери трябва да бъде прилагането на спешните реформаторски приоритети. Първа точка от дневния ред на партиите и депутатите трябва да бъдат европейските реформи, а не прилагане на постизборна платформа, създадена в чужди държави“, каза президенът.

Той направи оценката, че с албанската платформа се застрашава независимостта на държавата, поставя се условие за постигане на парламенарно мнозинство, шантажира се съставът на новото правит…