В обектива

Лондон: Свободното движение на хора от ЕС към Великобритания остава


Свободното движение на хора от ЕС към Обединеното кралство може да продължи след Брекзит, заяви британският премиер Тереза Мей. Промяната в тона на премиера не се харесва на привържениците на „твърд Брекзит“, но е добра новина за сектори, зависими изцяло от работна ръка от чужбина.

Тереза Мей призна за първи път, че ще бъде необходимо известно време за прилагане на новите разпоредби след сключването на сделката с ЕС, тъй като бизнесът и правителствата ще имат нужда да се нагодят към новата обстановка.

Политическият редактор на Би Би Си Джон Пиенар, който придружава Тереза Мей в обиколката й в Йордания и Саудитска Арабия, заяви, че коментарите на премиера ясно показват, че тя оставя „отворена вратата“ за свободното движение, та макар и само временно.

Тереза Мей побърза да увери, че правителството напълно ще контролира миграцията. Тя обаче призна също, че търговска сделка с ЕС не може да бъде подписана преди Обединеното кралство да напусне блока.

По-отстъпчивият тон на премиера е добра новина за сектори като строителството и здравеопазването, които публикуваха нови данни, потвърждаващи опасенията им за криза при напускането на работници от ЕС. За да се избегне тази криза е необходимо да бъдат подготвени британски кадри.

Ето защо се отправят призиви към правителството за навременна намеса, макар и експертите да са единодушни, че две години не са достатъчно време за подготовка на нови кадри, което предполага, че притокът на работна ръка от Е…