В обектива

Москва: Целта в Сирия беше оръжеен склад на терористи


Руското министерство на отбраната заяви, че сирийски военни самолети са поразили в провинция Идлиб склад на бунтовниците, съдържащ токсични субстанции, предадоха „Ройтерс“ и Си Ен Ен.

Според данните на руския контрол на въздушното пространство ударът в град Хан Шейхун е по голям склад, в който е имало токсични субстанции. Отравянето на хората е в резултат на изтичане на газ при удара по склада на бунтовниците, се казва в съобщението от Москва.

Говорителят Игор Конашенков заяви, че в ударения склад са се произвеждали „химически бойни муниции“, използвани от сирийските бунтовници в Алепо миналата година. „Симптомите на отравяне на хората в Хан Шейхун, които се виждаха във видеозаписи, излъчени в социалните медии, са същите като симптомите на пострадалите миналата година в Алепо“, каза Конашенков.

Седемдесет и двама души са загинали при химическата атака в Хан Шейхун. Това показват новите данни на сирийския Център за наблюдение на човешките права. Сред жертвите има 20 деца и 17 жени. Центърът съобщи, че военни самолети днес са извършили още пет удара в района на вчерашното нападение, предаде „Ройтерс“.

Общо 32-ма ранени при химическото нападение в Сирия са приети в болници в турския окръг Хатай, съобщи Анадолската агенция. Двама от ранените са починали, въпреки положените усилия на лекарите.

Вчера неправителствената хуманитарна организация Съюз на организациите за медицинска грижа и помощ каза, че при химическото нападен…