В обектива

Турция в бойна готовност на сирийската граница (ВИДЕО)


Турция се подготвя за нова военна операция в Сирия и в иракския район Синджар, която може да бъде наречена „Ефратски меч“, предаде ТАСС. Агенцията цитира информация на в. „Сабах“.

Според изданието подразделения на турските въоръжени сили, разположени на границата, са в бойна готовност.

„Сабах“ пише, че по данни на разузнаването бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) са формирали десетки лагери в сирийските райони Хасика и Африн, както и в иракския район Синджар. Освен това в Африн се наблюдава засилена активност на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС), която според Анкара е сирийски клон на ПКК.

Изданието отбелязва, че целта на приключилата преди дни операция „Ефратски щит“ е била да осигури безопасност по границата, а целта на „Ефратски меч“ ще бъде нанасянето на непосредствен удар по терористите в Сирия. Вестникът добавя, че турската армия и Сирийската свободна армия отдавна са започнали подготовката за тази фаза на операцията и извършват минометен обстрел в района на Африн.

Освен планираните трансгранични операции Анкара се готви и за голяма офанзива срещу ПКК в Турция. Антитерористичната акция ще се извърши в 12 гранични района в Югоизточна Турция. Целта на операцията ще бъде неутрализирането на членове от ПКК в големите градове, както и да не се допусне възможността терористите да проникнат във вътрешността на страната.