Бизнес и Политика

Президентът на „Уестингхаус електрик“ е уволнен


Президентът на „Уестингхаус електрик“ Дани Родерик е бил уволнен два дни преди компанията за подаде искане за защита от банкрут, съобщи Ройтерс.

Японската корпорация „Тошиба“ потвърди този ход и съобщи, че Родерик е заменен от Мамору Хатазава, шеф на ядреното подразделение на „Тошиба“.

Родерик се присъедини към „Уестингхаус“ като изпълнителен директор през 2012 г. и пое изцяло енергийния бизнес на „Тошиба“ през 2016 г., една година, след като групата се реструктурира в зората на счетоводния скандал, който я сполетя след това.

Ролята на Родерик се сведе само до управление на „Уестингхаус“, когато президентът на „Тошиба“ Шигенори Шига подаде оставка в светлината на проблемите на корпорацията, свързани с ядреното й подразделение, довели до загуби на стойност 6 милиарда долара.

По-голямата част от загубите се дължат на надценяването на стойността на проектите, осъществявани от CB&I Stone & Webster, която „Уестингхаус“ придоби през 2015 г.

„Уестингхаус електрик“, компания от групата „Тошиба Корпорейшън“, е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят – бе съобщено през пролетта на 2015-а.

През 2015 г. „Уестингхаус електрик“ водеше преговори за споразумение за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Проектът обаче …