В обектива

Ердоган: Европа е загниващ континент


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи нови обвинения към Европа. Силният човек в Анкара заяви, че вижда в нея „един загниващ континент“ и „център на нацизма“, предаде ТАСС.

Европа вече няма какво да ни каже, нито на нас, нито на някого друг. Ние имаме срещу себе си един загниващ континент, заяви Ердоган в реч в Балъкесир.

Расистките партии държат в ръцете си европейските лидери и правителства, добави той. Европа вече не е център на демокрацията, на човешките права и свободи, а на гнет, насилие и нацизъм, каза още турският президент.

Днешното изказване на Ердоган е направено след седмици на напрежение между ЕС и Турция след отмяната на прояви на привърженици на президента Ердоган в няколко европейски страни, включително Германия и Холандия.

В оставащите 10 дни до решаващ референдум за конституционна реформа, разширяваща неговите президентски пълномощия, Ердоган възнамерява с тези последни нападки да капитализира възмущението, предизвикано в Турция от забраната на митинги на негови привърженици на Стария континент.