В обектива

Арестуваха един от най-опасните руски хакери


Руски хакер беше арестуван в Испания по искане на американските власти, предаде „Евронюз“. Операцията е била проведена преди четири дни в Барселона, посочва изданието.

Испанският съд ще се произнесе дали задържаният може да бъде екстрадиран в Съединените американски щати, каквото е желанието на американските служби.

Арестуваният е Пьотр Левашов, смятан за един от най-опасните хакери. В съдебните документи се казва, че той е заразявал компютри със злонамерен софтуер, чрез който е извличал чувствителна информация.

От 2010 година насам е разпространявал вирус, известен като Kelihos, целящ събиране на потребителски имена и пароли, както и установяване контрол над хиляди компютри по целия свят.

Съпругата на руския гражданин – Мария – заяви пред руската телевизия RT, че арестът е направен във връзка с обвиненията на Вашингтон към Кремъл за намеса в президентските избори.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени лица в Русия категорично отрекоха обвиненията за хакерска намеса при избирането на Доналд Тръмп за президент на Щатите….