В обектива

Путин: Американците готвят провокация в Сирия


Руският президент Владимир Путин заяви, че службите имат разузнавателна информация за готвена провокация от страна на Съединените американски щати.

Държавният глава заяви, че американците планират да ударят Дамаск, използвайки химически оръжия. По този начин ще изглежда, че атаката е извършена от сирийските правителствени сили.

Според руския президент американците ще извършат химическа атака, за да насочат вниманието към режима на Башар Асад.

Шокиращите разкрития идват на фона на повишеното напрежение в Сирия. Режимът на Асад беше обвинен, че е използвал химически оръжия срещу цивилно население.

По-късно американските въоръжени сили извършиха атаки с ракети „Томахоук“ срещу сирийска военна база, унищожавайки част от авиационния им боен капацитет.

На срещата на върха на Г-7 в Италия външните министри на страните-членки на групата обявиха, че не може да се намери решение на сирийския конфликт, докато на власт е Башар Асад.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че режимът на Башар Асад все още разполага с химическо оръжие, което може да използва и срещу цивилно население. Дипломатът сподели по време на срещата на Г-7 в италианския град Лука, че международната общност трябва да бъде твърда спрямо Асад и да не му позволи повторното използване на химически оръжия.

Британският външен министър Борис Джонсън пък заяви, че е възможно да се наложат нови санкции срещу руски военни офицери заради подкрепата им за сирийското пра…