Бизнес и Политика

90 млн. харчат българите за Великден


Малко над 55 млн. лв. ще похарчат българите за пътувания в страната за Великден тази година. Малко под 35 млн. лв. ще дадат сънародниците ни, тръгнали да посрещнат Възкресение в чужбина.

Така сумата, която ще отделим за пътуванията за празника, е 90 млн. лв., заяви пред „24 часа“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Около 210 000 българи ще пътуват в страната за Великден, а 70 000 – в чужбина. Днес голямото пътуване за четирите празнични дни започва.

Повечето от българите, които ще почиват в страната, търсят двудневни пакети. Почиващите в Гърция ще са около 40 000, а 15 000 българи ще са в различни точки на Европа. Средно 265 лв. е разходът за великденска ваканция на човек в България, около 495 лв. излиза тазгодишният пакет в чужбина.

Очаква се увеличен трафик и натовареност по автомагистралите „Люлин“, „Тракия“, „Марица“, „Струма“ и „Хемус“, където и на места продължават ремонтните дейности. Трафикът обаче все още е спокоен.

От МВР съобщиха, че са осигурили специална организация на движението, с която ще се улесни предвижването на автомобилите.

По традиция една от мерките е ограничаване на движението на тежкотоварни камиони над 12 тона от 16 до 20 часа по магистралите и част от основните пътища.

По граничните пунктове също ще има засилени проверки. Документите ще бъдат проверявани обстойно, като ще работят всички гишета.

Ще има и специализирани полицейски акции…