В обектива

Асад: Химическата атака е 100% изфабрикувана


Президентът на Сирия Башар Асад заяви в интервю за Франс прес, че химическата атака със зарин през миналата седмица е „100% изфабрикувана“, съобщава Си Ен Ен.

Държавният глава заяви още, че ще позволи единствено „безпристрастно“ външно разследване на предполагаемото химическо нападение в провинцията Идлиб.

Асад отрече правителствените сили да имат нещо общо с атаката, твърдейки, че от 2013 г. режимът му не разполага с химически оръжия.

„Не притежаваме химически оръжия. Преди няколко години, през 2013 г., се отказахме от целия си арсенал. А дори и да имахме такива оръжия, никога не бихме ги използвали“, заяви той.

Асад увери, че огневата мощ на сирийските въоръжени сили не е пострадала от американските удари срещу сирийската авиобаза. Боеспособността, способността ни да атакуваме терористите, не беше засегната от този удари, каза той.

„Ще позволим разследване единствено, ако то е безпристрастно, когато бъдем сигурни, че страни, които не вземат страна, ще участват в делегацията и бъдем сигурни, че те няма да използват разследването за политически цели“, каза Асад пред френската медия.

Според президента на Сирия мирните преговори за спирането на войната в страната са неефективни, защото Вашингтон „не е сериозен“ при прекратяването на конфликта.

„САЩ не са сериозни при постигането на политическото решение. Те искат да го използват като чадър за терористите“, заяви сирийският прези…