В обектива

US самолетоносач плава „без конкретна цел“


Американският самолетоносач „Карл Винсън“ и придружаващата го бойна група кораби плават в Тихия океан „без конкретна военна цел“. Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от американските медии.

Самолетоносачът се насочи към Корейския полуостров, което вдигна градусите в региона. Северна Корея обяви, че е готова за война с американците.

Попитан дали US военнослужещите планират нападение, държавният секретар отговори, че мисията е рутинна и планирана – без конкретна военна цел.

По думите на Рекс Тилърсън не трябва да се търси някакво определено значение в местоположението и маневрите на бойната група на въоръжените сили.

Американският дипломат се срещна с руския си колега Сергей Лавров в Москва. Лавров заяви, че трябва да се търси мирно решение на проблема в региона.

През миналия месец Пхенян изстреля четири балистични ракети, които попаднаха в японската изключителна икономическа зона.

Към този момент Пхенян е направил пет ядрени опита, а според експерти страната се подготвя за шести. Южна Корея и Япония изразиха загрижеността си и призоваха Северна Корея да спре с провокациите….