В обектива

Турчинов не иска армията да влиза в Русия


„Считам, че нашата задача е метър по метър, километър по километър, с минимални загуби, да се придвижим на изток..“ Това заяви Александър Турчинов в интервю за Би Би Си.

Турчинов беше временно изпълняващ длъжността президент на Украйна между 22 февруари 2014 г. и 7 юни 2014 г.

„Миналата година беше първата, през която ние не отстъпихме нито метър земя, а в същото време придобихме десетки километри. За нас няма друга алтернатива, освен максимално да ограничим загубата на територия на изток. Важното е да не прескочим границата. През април 2014 г. Русия започна операция „Руска пролет“, която целеше да улови южните и източните части на Украйна. Лицата, които се обявиха срещу протестите на Майдана синхронно атакуваха държавните администрации в Харков и Донецк, както и службата за сигурност в Луганск.

В тази ситуация аз нямах друг избор освен да се обърна към патриотите за сформирането на доброволни батальони.

Ние не проверявахме никого, като беше без значение дали си подсъдим или не. Важното беше да си готов да вземеш автомат и да защитиш страната си.

Всички първи стъпки за мир в Донбас не бяха предприети от Русия, а от мен““ заяви Турчинов.

Турчинов казва, че тяхната задача е метър по метър, километър по километър да си отвоюват земята на изток. И добавя , шегувайки се: „…без да прескачаме държавната граница, разбира се…“….