В обектива

В атмосферата на Марс има метали


Във високата атмосфера на Марс има метални йони с електрически заряд. Това сочат данни от проби нa космическия апарат на NASA „Мейвън“.

„За пръв път „Мейвън“ се натъква на постоянното присъствие на метални йони в йоносферата на друга планета, освен Земята“, споделя Джоузеф Гребовски от космическия център на NASA в Грийнбелт, щата Мериленд.

„Металните йони имат дълъг живот и се пренасят далеч от мястото си на произход, благодарение на ветрове и електрически полета. Те могат да дадат подобна информация за йоносферата, също както вдигнато във въздуха листо ни дава представа накъде духа вятърът“, допълва още той.

Апаратът на американската космическа агенция е установил наличието на желязо, магнезий и натрий в атмосферата на Марс, кръжейки около Червената планета през последните две години.

„Мейвън“ изследва горната част на марсианската атмосфера, за да узнае как планетата губи по-голямата част от въздуха си и да ни даде представа как свят, който може да е поддържал живот преди милиарди години, се е превърнал в пустинна планета.

Йоносферата е част от атмосферата, съставена от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация. Тя се простира през мезосферата и термосферата, като свойствата ѝ са най-ясно изразени на височина около 80 км….