В обектива

Ердоган след победата: Турция може да се справи с всички проблеми


Турция има силата да преодолее всички проблеми, трудности и кризи. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган след проведения референдум, предаде „Дейли Сабах“.

По данни на Анадолската агенция при преброени 99.97% от гласовете 51.41% от турските граждани са гласували с „да“ за конституционните промени.

„Турция направи историческо решение. Това не е обикновено решение. Искам да благодаря на всички граждани – независимо как са гласували – които отидоха до изборните секции“, заяви държавният глава.

„В миналото подобни промени бяха решавани в извънредни условия – като войната за независимост – и по време на преврати. За първи път в републиканската ни история промяна е направена от гражданите“, заяви Реджеп Ердоган.

„Бихме искали другите страни и институции да покажат уважение към решението на нацията“, добави турският държавен глава. Той подчерта, че конституционните промени ще влязат в сила през 2019 година.

24 325 817 турски гласоподаватели гласуваха с „да“ на референдума, докато 23 201 726 казаха „не“. След две години Турция ще се превърне в президентска република.

Опозицията обяви, че ще оспори резултатите и обвини Анадолската агенция в манипулация на резултатите….