В обектива

Силна подкрепа към Ердоган от Европа, шамар от България


Огромна част от турските граждани, гласували в чужбина, подкрепиха Реджеп Ердоган на референдума, който ще разшири правомощията на държавния глава.

По последна информация тезата „за“ конституционните промени печели малко над 51% от общия брой подадени бюлетини. Интересно е разпределението по държави.

В Германия, където живее най-голямата турска диаспора зад граница, 63.2% от гласоподавателите са подкрепили разширяване правомощията на президента.

В Австрия също се забелязва опустошителна разлика. 72.3% от живеещите турци там са казали „да“ на референдума, съобщи турският канал „ТРТ Свят“. Във Франция близо 65% са гласували с „да“.

Турците, дали своя глас в Холандия, също са избрали да подкрепят Реджеп Ердоган. 69.9% от тях са гласували с „да“. В Норвегия процентът е 55.1%.

Интересна е статистиката и за гласувалите против конституционните промени, които от 2019 година ще направят Турция президентска република. Ердоган е получил звучен шамар от турските граждани, гласували в България и Великобритания.

71.4% от гласувалите турци в България са казали „не“, докато процентът на Острова е дори по-висок – 79.9%. В Съединените американски щати 83.3% от турците са гласували с „не“ за конституционните промени.

Турският президент Реджеп Ердоган описа победата като историческа и заяви, че след референдума Турция ще има силата да преодолее всички трудности и кризи.

Самият рефере…