В обектива

В Турция арестуваха италиански журналист. Ни вест, ни кост


Няма никакви новини от италианския журналист и активист, арестуван в Турция в началото на миналата седмица. За това сигнализираха неговите близки, цитирани от агенция АНСА.

34-годишният Габриеле Дел Гранде, роден в град Лука, е бил задържан от турските сили за сигурност в провинция Хатай, близо до границата със Сирия.

„Незнанието какво се случва с нашия син ни прави неспокойни“, заявиха родителите на журналиста. Дел Гранде за последно е изпратил SMS на жена си, че е арестуван.

Оттогава – ни вест, ни кост. Близките му заявиха, че най-важното за тях е той да се върне жив и здрав. В Италия го чакат две малки деца.

Турските власти са уверили близките на арестанта, че е добре, но те продължават да се притесняват за него. Нямат никакъв контакт с Дел Гранде.

Задържаният е журналист и активист за човешките права. През последните месеци фокусът му е бил насочен към бежанската криза – най-голямата в Европа от края на Втората световна война.

През месец февруари тази година в Турция беше арестуван германски журналист, кореспондент на „Ди Велт“. След опита за военен преврат Анкара беше остро разкритикувана заради арестите на представители на четвъртата власт….