В обектива

Френското разузнаване: Асад стои зад химическите атаки


Френските разузнавателни служби са убедени, че режимът на Башар Асад е използвал химически оръжия срещу местното цивилно население.

Службите ще предоставят доказателства „в близките дни“, че зад атаката на 4 април в Сирия стоят именно силите на режима. Това бе обявено от френското външно министерство, предаде „Евронюз“.

Над 80 души, сред които и много деца, бяха убити при химическа атака в началото на този месец. Западните страни остро осъдиха нападението и обвиниха Асад.

Режимът, от своя страна, категорично отрече да има пръст в атаката със зарин. Заринът е изключително токсично вещество, което няма мирис, но действа на нервната система на човека. При голяма част от случаите на попадане в организма се стига до фатален край.

Анализ на британски екип, изследвал проби от мястото на удара, показа, че е използван именно зарин срещу цивилното население. Великобритания и Франция призоваха отговорниците да бъдат наказани.

Преди дни стана ясно, че американското разузнаване е прихванало разговори, в които сирийски военнослужещи обсъждат с експерти по химически оръжия нападение със зарин Предстои и френското разузнаване да представи доказателства….