В обектива

Извънземните може би са тук! (ВИДЕО)


Учените са развълнувани от новооткритата планета, която може да се окаже „най-добрия им шанс за откриването на извънземен живот“.

Тази близка екзопланета, се намира в обитаемата зона на звезда от съзвездието на Кетус, отдалечена на 39 светлинни години от нашата Слънчева система.

На нея има точните условия за живот — тя нито е прекалено гореща, нито е прекалено студена.

Планетата LHS 1140b е голяма и скалиста като Земята, а плътността ѝ наподобява нашата собствена планета, което е още една предпоставка за наличие на живи същества.

Тя не е и прекалено отдалечена от нас. Нанира се е в съзвездието Кит – на 39 светлинни години.

Също като Земята, тази екзопланета е на възраст около пет милиарда години, което означава, че ако има живот на нея то той е разполагал с достатъчно време да се развие и еволюира.

Обикаля около червеното джудже LHS 1140, което изпуска по-малко високоенергийна радиация от други подобни звезди.

Големият размер на планетата – тя е 1.4 пъти по-широка от Земята, но масата й е 6.6 пъти колкото земната, я прави Суперземя. Гравитационното притегляне там е три пъти по-силно. Докато много суперземи са прекалено големи, за да имат подходящи условия за живот, LHS 1140b е достатъчно малка, за да е подходящ кандидат.

Това е петата планета с възможност за живот извън Слънчевата система, открита за по-малко от година. Астрономите вече са идентифицирали 52 екзопланети, които могат да са обитаеми, и над 3600 планети извън Слънчевата си…