В обектива

САЩ и Южна Корея вдигнаха десетки изтребители


Военновъздушните сили на Съединените американски щати и Южна Корея вдигнаха близо 80 изтребителя във въздуха за съвместното си учение „Max Thunder“.

Около 1500 американски и южнокорейски военнослужещи участват във военните маневри, които са били планирани още преди няколко месеца, посочва Си Ен Ен.

Изтребители Ф-16 и Ф-15 бяха вдигнати на Корейския полуостров. Командирите, ръководещи учението, обявиха, че „няма специфичен враг, срещу когото да се тренират атаки“.

Военновъздушните сили на двете съюзнически сили подчертаха, че е важно за тях да знаят как да работят заедно в случай на война. Това е най-близката среда на симулация, която може да се достигне, посочват американските медии.

Планираното учение идват на фона на повишеното до червено напрежение на Корейския полуостров. Северна Корея вижда в съвместните маневри на Вашингтон и Сеул подготовка за инвазия в страната.

Американците, от своя страна, са твърдо решени да обезоръжат ядрените способности на Пхенян. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви преди дни, че ерата на стратегическо търпение е приключила.

През миналия месец Пхенян изстреля четири балистични ракети, които попаднаха в японската изключителна икономическа зона. Северна Корея обяви, че е готова за война с американците.