В обектива

Албанец към сърбите: Радвайте се, че не искаме Ниш!


Албански политик заяви, че сърбите трябва да се радват, защото Тирана не иска да включи Ниш в територията си. Думите му идват на фона на идеята за възможно обединение между Албания и Косово, предаде радио „б92“.

Йонуз Муслиу, кмет на Буяновац – намиращ се в сръбския Пчински окръг, заяви, че има смисъл от обединение, но само ако някои територии бъдат включени в новата държава. Той визира селища в Прешевската долина, включително и Медведжа (Ябланишки окръг), Буяновац и Решево.

Градовете се намират в южната част на Сърбия, но са населени предимно с етнически албанци. По думите на градоначалника сърбите трябва да са благодарни, че албанците не искат и Ниш.

Йонуз Муслиу каза също така, че подкрепя изявленията на албанския премиер Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи за бъдещо обединение.

Той обаче твърди, че Прешево, Медведжа и Буяновац са съставна косовска територия, от която насилствено са били разделени. Той добави, че това няма да се хареса на Белград – както не се хареса и отцепването на Косово.

Сръбското външно министерство обяви, че идеята за „Велика Албания“ е заплаха за сигурността в региона и на Стария континент.

Косовския президент Хашим Тачи заяви по-рано, че ако Европейският съюз затвори вратите си за Косово, то всички албанци от региона ще живеят в една обща държава, за да продължи интеграцията в европейското семейство….