В обектива

Ердоган се качва на самолета. Първо Москва, после Вашингтон


Турският президент Реджеп Ердоган тръгва на обиколки в няколко точки на света, за да заздрави дипломатическите позиции на страната, пише „Хюриет дейли нюз“.

След месеци на вътрешни политически борби и напрежение, държавният глава – чийто иницииран референдум получи обществена подкрепа – иска да проведе диалог с лидерите на Русия и САЩ.

Освен дипломатически контакти, той ще завърже и бизнес такива. Първата спирка на Ердоган ще бъде Индия, докъдето ще лети на 30 април. Той ще бъде придружен от няколко министри, а цялата делегация ще участва на двустранен бизнес форум.

Дни по-късно – на 3 май – турският президент ще лети до Сочи, където ще се срещне с руския държавен глава Владимир Путин. Отношенията между Анкара и Москва претърпяха крах след свалянето на руския бомбардировач, но ледовете се стопиха и двамата лидери проведоха срещи след месеци на мълчание.

Очаква се през втората половина на месеца Реджеп Ердоган за първи път да се срещне лично с новия американски президент Доналд Тръмп. Турция и САЩ са дългогодишни стратегически партньори. Турският президент призова Тръмп да не допуска грешките на своя предшественик Обама, който по думите му е измамил турците относно ПКК.

На 25 май пък ще се проведе натовска среща на високо ниво в Брюксел, което е прекрасна възможност за Ердоган да заздрави отношенията с няколко столици, с които влезе в пререкание заради референдума. Холандия и Германия забраниха на турски политици да провеждат …